KELEBIHAN BAJA

Terdapat banyak unsur-unsur nutrien yang penting diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan terkandung di dalam BAJA DR.NANO & TAWAN DANG.

NUTRIEN UTAMA

Nitrogen (N)

Merangsangkan kadar pertumbuhan dan pembentukan sistem akar, batang dan pertumbuhan (vegatatif) daun. Meningkatkan pembiakan mikroorganisma dalam tanah.

Fosforus (P) Meningkatkan proses fotosentesis dan sistem akar. Membantu pertumbesaran bunga dan buah.

Kalium (K) Meningkatkan penyerapan serta penyampaian nutrien pada pokok dan mengawal asid-base. Memberi ketahanan pokok dari penyakit.

 

NUTRIEN SEKUNDER

Kalsium (Ca), Magnesium (Mg), Sulfur (S), Besi (Fe), Mangan (Mn), Kuprum (Cu), Zink (Zn), Boron (B), Molybdenum (Mb), Klorin (Cl), bahan pengawalan pH tanah (seperti:- Serbuk Batu Kapur), Chitosan (bahan organis dari hasil laut), campuran unsur bio-organik terdiri daripada Efektif Mikroorganisma (seperti Bacillus Subtilis, Aspergillus).



 Kelebihan BAJA DR.NANO & TAWAN DANG ialah:

  • Baja 100% organik dengan nutrisi lengkap untuk tanaman (Nutrien Utama, Nutrien Sekunder & Nutrien Tambahan) berteknologi tinggi dan mesra alam.
  • Menguraikan sisa (baja) kimia dan organik dalam tanah
  • Mengimbangi struktur & meneutralkan status (pH) tanah.
  • Memperbaiki dan menguraikan struktur tanah yang mampat dan pejal kepada berongga untuk mempermudahkan penyerapan nutrien.
  • Membantu mempercepatkan kadar pertumbuhan tanaman.
  • Membentuk sel baru dan memperkuatkan sel kulit pokok (meningkatkan hasil dan ketumpatan susu getah dengan peningkatan bacaan DRC yang tinggi)
  • Agen penyembuh dan pencegah penyakit pada tumbuhan seperti tunggul reput dan penyakit lain yang disebabkab serangga, kulat dan bakteria perosak.
  • Mengurangkan penggunaan baja kimia & menambahkan hasil pengeluaran dengan kos yang lebih rendah.
  •  
“Baja BAJA DR.NANO & TAWAN DANG
ini membina akar baru dengan banyak pada pangkal pokokkelapa sawit ini walaupun 
pokok sudah besar atau tua


Akar bercambah dengan banyak dan luarbiasa apabila padi menggunakan bajaTAWAN DANG. Percambahan akar-akar ini boleh meningkatkan lagi hasil tuaianpetani dan membina ketahanan yang kuat pada pokok dari serangan serangga sertabakteria perosak (seperti siput gondang), batang padi yang keras serta kuat jugamenyebabkan pokok tidak rebah akibat padi masak dan isi padi iaitu beras lebih padat,berisi & berkualiti.”

No comments:

Post a Comment